După cum știm cu toții, obezitatea a crescut considerabil în ultimele doua decenii. Studiile arată că persoanele care practică un SPORT sau orice formă de mișcare, au un risc scăzut până la foarte scăzut să devină persoane obeze.
Conform ultimelor analize efectuate de ,,Obezitate în România ORO”, arată că rata obezității crește odată cu înaintarea în vârstă.
La adulții cu vârsta de până la 39 de ani rata obezității este de 9,9 %, iar la adulții cu vârsta cuprinsa între 40 – 59 de ani , rata obezității este de 30,1 %. Pragul alarmant îl ating persoanele cu vârsta trecută de 60 ani, unde rata obezității este de 41 %. Din păcate tot mai rău stăm și la copii ,unde rata obezității este în creștere.
Ne place sau nu să spunem, trăim în ERA VITEZEI bazată pe multa tehnologie. Asta nu e un lucru neapărat rău , dimpotrivă, dacă știm să profităm de toată tehnologia care ne înconjoară putem să ne ușurăm munca.
Tabel cu interpretarea rezultatelor.
Partea rea este că petrecem mai mult timp decât ar fi necesar, în fața calculatorului și a televizorului și nu mai avem timp suficient pentru a mânca sănătos sau pentru a face mișcare.
Decât să stăm o jumătate de oră în bucătarie să ne preparăm o mâncare sănătoasă mai bine luăm o pungă de chips sau napolitane trase în ciocolată sau chiar o pizza care ne este adusă direct la ușă, ne așezăm confortabil în fotoliu și o devorăm în timp ce privim la televizor sau vorbim cu prietenii pe rețelele de socializare. Din păcate am uitat ce gust mai are și apa fiindcă suntem un popor de consumatori de sucul acela negru și acidulat care crează dependență.
Acest lucru coroborat cu lipsa mișcării ne duce în situația de a ajunge la un prag ridicat de obezitate, care vine la pachet cu o serie de boli.
Care sunt bolile cărora ne expunem datorită obezitații?
- colesterol crescut
- presiune sanguină crescută
- astm
- diabet
- discriminare socială
Dragi părinți , ultima de pe lista enumerată (discriminarea socială) este cea mai importantă pentru copilul nostru. Un copil suferă îngrozitor când colegul de clasă strigă după el ,,grasu’, butoiaș, balenă, etc.” Și vă spun asta din propria experiență, fiindcă eu provin din mediul educațional. Timp de 10 ani am fost profesor de Educație Fizică și SPORT la o Școală Gimnazială și mai presus de asta am fost dirigintele a trei generații de copii. Am luptat destul de mult cu copiii și părinții ca să le schimb mentalitatea în ceea ce privește un stil de viață sănătos cu alimentație echilibrată și sport.
M-am luptat cu mentalitatea ,,părintelui excesiv de grijuliu”, care în loc să-și trimită copilul la orele de SPORT, îi scotea scutire medicală să nu cumva să transpire prea tare și să răcească. Asta era o problemă, dar ca în fiecare zi îi dădea copilului bani să-și ia dulciuri, tot felul de băuturi acidulate, chipsuri, nu era o problemă.
Este mult mai simplu să dăm copilului bani de buzunar pentru a-și cumpăra mâncare, dar acest lucru generează probleme pe viitor. Mâncând alimente nesănătoase și mâncând haotic poate duce la obezitate.
Este foarte important să avem grijă de sănătatea și de corpul nostru, pentru că ACESTA ESTE CORPUL ÎN CARE VOM TRĂI TOATĂ VIAȚA !
Câteva reguli alimentare ce ne mențin sănătoși ?
- folosește alimente BIO
- ai nevoie să mănânci trei mese pe zi la ore fixe
- consumă doar carne slabă (pasare, pește, vită)
- consumă lactate și albușuri de ou fiindcă sunt o foarte bună sursă de proteină
- consumă semințe de in, cânepă, chia, fiindcă sunt o sursă bună de proteină
- mănâncă fructe, mai ales citricele deoarece au vitamina C și sunt un foarte bun antioxidant
- bea sucuri de fructe și legume făcute de tine în storcătorul de fructe
- mănâncă multe salate și legume crude sau fierte
- mănâncă sâmburi de nucă, migdale, alune de pădure, caju (totul neprăjit) fiindcă sunt o sursă foarte bună de grăsimi bune
- mănâncă doar pâine neagră (secară sau tărâțe)
- bea minim 2 litri de apă pe zi
Care sunt alimentele ce trebuie evitate
- zahărul și tot ce conține zahăr
- făinoasele (paste, pâine albă, pizza, produse de patiserie)
- sucurile acidulate
- evită ronțăielile (chips-uri, alune prăjite etc.)
- evită fructele uscate (deshidratate)
- redu consumul de alcool (1g alcol pur=7 kcal)
- evită prăjelile
- fast-food-ul
Cel de al doilea factor foarte important în construirea unui corp sănătos și armonios este SPORTUL.
Care sunt beneficiile dacă facem SPORT ?
- sportul crește durata de viață
- sportul întărește oasele și previne osteoporoza
- sportul ajută la creșterea funcțiilor organelor
- sportul îți îmbunătățește postura corpului
- sportul menține greutatea corpului în limitele normale
- sportul activează metabolismul
- sportul ajută la circulația sangvina
- prin sport crești masa musculară și scazi din țesut adipos
- sportul te ajută la digestie
- sportul îți crește rezistența și toleranța fizică
- sportul îți dă încredere în tine și te vei adapta la stres mult mai ușor
Urmează cel de al treilea factor, care este și el foarte important, ODIHNA.
Odihna este bazată pe somn, care ar trebui să fie de 7-8 ore în fiecare noapte, accentul fiind pus pe primele 4 ore de somn (cel mai odihnitor fiind somnul între orele 22 și 2)
Ca și concluzie, pentru a avea un corp sănătos și o minte sănătoasă, dupa cum spune expresia ,,mens sana in corpore sano” trebuie să ținem cont de toți cei trei factori : SPORT, ALIMENTAȚIE ȘI ODIHNĂ.