În articolul următor veți afla părerea mea personală în calitate de Antrenor Personal cu peste 10 ani de experiență. Acest subiect pe cât este de discutat și dezbătut, pe atât părerile sunt împărțite și controversate.
La noi în România acest trend se află într-o puternică ascensiune în ultimii 5 ani. În țări precum Statele Unite, aceasta meserie se afla introdusă în nomenclatorul de meserii alături de cea de profesor, medic etc. Și ca să fac o mica glumă, în Statele Unite aproape toți oamenii au Antrenor Personal, doar 10 la % dintre ei nu au fiindcă aceia sunt Antrenori Personali.
În ritmul acesta, cred că în câțiva ani, același lucru se va întâmpla și la noi. De la zi la zi crește numărul adepților de mișcare pentru întreținere și implicit crește numărul sălilor de fitness din țară.
Pe lângă acești adepți ai mișcării pentru întreținere mai sunt și mulți care doresc sa devină Antrenori Personali. După cum spun unii, este o meserie elegantă, bănoasă și îți aduce un plus de imagine.
Ok , sună frumos! Dar ce facem noi sau ce ar trebui să facem pentru a fi un Antrenor Personal competent și cu rezultate foarte bune?
Ce criterii ar trebui să indeplinească un Antrenor Personal?
- în primul rând să fie o persoană cu studii în domeniu ( facultate, cursuri, simpozioane, workshop-uri)
- să fie un foarte bun pedagog și psiholog (pentru a ști să analizeze și să transmită informația clientului
- să stăpânească foarte bine principalele noțiuni din anatomie (mușchi, oase. inserții)
- să fie capabil să execute corect fiecare exercițiu pe care îl propune pentru antrenamentul clientului
- să fie sociabil și receptiv cu clienții
- să aibă capacitatea să motiveze clientul
- să aibă noțiuni elementare despre nutriție, și să poată întocmi un plan de alimentație sănătoasă și echilibrată, fără a intra foarte mult în munca nutriționistului
- să fie într-un continuu proces de informare, învățare și adaptare la tot ceea ce înseamnă nou
- să impună respect, fără a-l face pe clientul lui să se simtă neimportant sau chiar inferior lui
- să fie capabil să răspundă clientului oricărei întrebări în ceea ce privește fitness-ul
- să fie punctual și de cuvânt
Toate aceste lucruri ar trebui să facă parte din portofoliul personal al fiecărui Antrenor Personal. El trebuie să aducă o îmbunătățire substanțială a antrenamentelor tale, lucru ce trebuie să se reflecte în sănătatea, corpul și psihicului tău.
El te va învăța și după caz corecta, ca tu să lucrezi corect și eficient pentru a minimaliza riscurile unor accidentări. Pe durata antrenamentului, tu ca și client trebuie să primești toată atenția de care ai nevoie din partea antrenorului și să primești toate informațiile utile pentru tine.
Clientul trebuie ajutat și corectat pas cu pas !
Din păcate ca și în oricare domeniu mai există și persoane care nu sunt tocmai profesioniste și care în loc să te ajute să-ți atingi obiectivul te vor face să te îndepărtezi tot mai mult de el.
Toată lumea dorește să câștige bani, faimă, notorietate, dar din ce în ce mai puțini doresc să investească în principii, educație și imagine.
Dacă aș putea să contabilizez câte ore am petrecut în sala de fitness în ultimii 12 ani poate mi-ar ajunge să înconjor pământul … și nu glumesc. Timpul petrecut în sala de fitness m-a făcut să văd foarte mulți antrenori de toate categoriile. De la unii am învățat lucruri și metode noi, iar alții mi-au lăsat un gust foarte amar.
Am văzut persoane care veneau la sală și apelau la serviciile unui Antrenor Personal pentru aproximativ 2-3 luni , după care îi vedeam cum din clienți, peste noapte au devenit Antrenori Personali, fără a avea studii superioare sau măcar un curs în domeniu. Partea foarte tristă este că acest gen de ,, antrenori ” nenorocesc oameni , agravând problemele de sănătate pe care unii clienți le au.
Chiar dacă Facultatea de Educație Fizică și Sport sau un Curs de Instructor Fitness nu îți conferă siguranța că persoana respectivă este foarte specializata, măcar ai certitudinea că deține noțiunile de bază în acest domeniu.
Pe de altă parte am avut colegi, care deși au parcurs cursul despre care vorbeam mai înainte, nu au reușit să finalizeze examenul cu o notă de trecere. Acest lucru nu îi împiedică nici în momentul de față să fie Antrenori Personali și să dea sfaturi oamenilor.
Ce fel de Antrenor Personal ar trebui să evităm?
- antrenorul care nu are studii în domeniu sau nici măcar nu provine dintr-un sport de performanță (acela nu va ști niciodată cum să te aducă la parametri optimi pentru a avea rezultate).
- antrenorul care nu dorește să participe la cursuri de perfecționare periodice, asta înseamnă că le știe pe toate, ori acest domeniu evoluează de la zi la zi.
- antrenorul care te primește la antrenamente fără a purta cu tine în prealabil o discuție amănunțită în ceea ce privește sănătatea, tipul de antrenament care ți se potrivește, obiectivul tău, termenii și condițiile programului.
- antrenorul care în timpul antrenamentului este mai preocupat de problemele lui personale și nu de antrenamentul tău , cu toate că tu îl plătești pentru acea ora.
- antrenorul care e în permanență cu ochii pe telefon citind sau trimițând mesaje , neputând fi atent la tine
- antrenorul care nu folosește un limbaj și o tonalitate adecvată
- antrenorul care nu este punctual și de cuvânt
,,Nu ești plătit pe ora, ești plătit pentru valoarea pe care o aduci orei” Jim Rohn