Acest concept numit HIIT (High Intensity Interval Training) nu este atât de nou precum pare.
Prin anii 80, suedezii au inventat termenul fartlek, dar și o parte din cercetătorii europeni au avut un mare succes cu antrenamentul pe intervale folosit pentru pacienții cardiaci, acum aproximativ 30 de ani.
Atletii de performanta foloseau in antrenamentele lor acest tip de antrenament.
Un alt cercetator, numit Izumi Tabata , prin anul 1996 cercetând acest tip de antrenament pe intervale, a descoperit că dacă se lucrează timp de 20 de secunde la un efort maxim cu o pauză de 10 secunde de odihnă timp de patru minute crește capacitatea anaerobă. Ceea ce înseamnă că este mult mai eficient decât dacă lucrezi timp de 1 oră la o intensitate moderată și constantă.
Acest antrenament este cunoscut în zilele noastre sub denumirea de TABATA.
DE CE ESTE EFICIENT ANTRENAMENTUL HIIT?
Multe dintre cercetări sunt focalizate pe îmbunătățirea VO2 max (măsura capacității organismului, de a lua și folosi oxigenul). Aceste studii au demonstrat creșterea absorției de glucoză, creșterea performanțelor anaerobe și arderea grăsimilor.
După toate aceste cercetări realizate, s-a descoperit că antrenamentul de tip HIIT pare să-ți impulsioneze corpul să arzi și să elimini cu o viteză mai crescută depozitul de grăsime, decât dacă folosești alt tip de antrenament. Pentru a-ți crește capacitatea organismului la efort și pentru a avea o inimă mai puternică, este clar că trebuie să provoci sistemul, și cel mai bine faci asta cu antrenamentul de tip HIIT.
O mare problemă pe care o întampinăm atunci când vrem să slăbim este aceea că, scădem și masa musculară odată cu reducerea aportului caloric din alimentație. În cazul antrenamentului de tip HIIT nu se va întâmpla asta. Ba mai mult, pe lângă arderea grăsimilor creștem și menținem masa musculară. De asemenea stimulează producția hormonului de creștere HGH, fapt ce duce la accelerarea arderii grăsimii în corp.
CÂTE ANTRENAMENTE DE TIP HIIT SUNT RECOMANDATE PE SĂPTĂMÂNĂ?
Specialiștii recomandă un maxim de 3 antrenamente de acest tip pe săptămână. Dacă insistăm prea mult cu acest tip de antrenament, corpul nostru este predispus la accidentări, spun specialiștii. După acest antrenament de tip HIIT, corpul tău începe să fie foarte activ, lucrând pentru a-l aduce la normal, pentru a se recupera și cel mai important lucru, pentru a elimina deșeurile metabolice.
Acest efort intern consumă multe calorii, având ca efect râvnitul AFTERBURN. Prin antrenamentul de tip HIIT, arzi un număr destul de mare de calorii în timpul antrenamentului, dar și după antrenament, până la 12 ore corpul tău continuă să ardă până la de două, trei ori mai multe calorii decât ai ars în timpul antrenamentului. Asta înseamnă că am activat metabolismul bazal.
PĂRERI PERSONALE ȘI RECOMANDĂRI
Eu în calitate de personal trainer cu o vechime de aproximativ 12 ani în domeniu, recomand acest tip de antrenament pe intervale, ba mai mult cu clienții mei m-am axat pe acest tip de antrenament. Vă pot spune cu certitudine că este foarte eficient pentru persoanele care doresc să ardă cât mai multe grăsimi într-un timp cât mai scurt și să se tonifieze.
Eu îți recomand să alegi doar exerciții, pe care poți să le execuți corect, înainte să treci la ceva mai complicat. Nu uita, scopul antrenamentului HIIT, este de a face un efort maxim într-un timp limitat. HIIT se poate executa și prin exerciții normale de fitness, precum flotări, genuflexiuni, fandări, sărituri, burpees, jumping jacks, precum și prin sprinturi. Puteți lucra un minut la o intensitate foarte ridicată cu un minut pauză sau 20 de secunde intensitate maxima cu 10 secunde pauză.